Hva skal til for å se slutten av hivepidemien?

Sveriges utviklingsminister Per Olsson Fridh, ledet en paneldebatt under UNAIDSs høynivåmøte, som satte fokus på ulikhetene som er hindre for å nå slutten på hiv- og aidsepidemien.

scheduleOppdatert: 10.06.2021

createForfatter: Sekretariatet

labelEmner:

Panelistene og deltagerne pekte på hvilke ulikheter som må overvinnes for å nå de nye 95-95-95-målene. Økonomiske forhold påvirker hivsituasjonen i mange land.  Mange høyinntektsland har gode resultater i kampen mot hiv og aids og mange har nådd 90-90-90-målene. På den andre siden står lav- og mellominntektsland, der mange land fortsatt sliter med å få kontroll. En annen viktig barriere er ulikhet mellom forskjellige folkegrupper, der jenter og kvinner, transpersoner, rusavhengige og andre utsatte grupper i mange land i langt større grad enn andre er utsatt for hivsmitte.  

I paneldebatten pekte Winnie Byanyima, administrerende direktør i UNAIDS, på sammenhengen mellom utsatte grupper og hiv og aids. Byanyima fastholdt at det var viktig å jobbe mot forskjeller og diskriminering for å bekjempe epidemien.   

— Seksualundervisning, tilgang til den forebyggende behandlingen PrEP og bestemmelsesrett over egen kropp er helt nødvendig for å beskytte jenter og kvinner i mange land mot hiv og aids, sier HivNorges juridiske rådgiver Halvor Frihagen. Et annet stort problem er at utsatte grupper, som sexarbeidere, transpersoner, rusmisbrukere, menn som har sex med menn og andre i mange land møtes med strafforfølgelse og trakassering heller enn rettslig vern og beskyttelse. Dette forhindrer at de kan beskytte seg mot hiv og gjør dem mer utsatt for smitte. 

Systematisk underfinansiering 

Professor i økonomi ved Columbia University i New York, Jeffrey Sachs, utfordret de deltagende statenes representanter på at alle planer i FN-regi, slik som planen for å nå en ende på hiv-epidemien, systematisk blir underfinansiert. Planene er gode og effektive, men settes bare delvis ut i livet.  

— Norge har kuttet kraftig i sin støtte til UNAIDS de siste årene, uten at det er gitt noen god begrunnelse for dette. Dette gjør at viktige programmer som aktivt og effektivt kunne nådd resultater i kampen mot hiv og aids, ikke kan iverksettes eller gjennomføres som planlagt. HivNorge påpekte dette i forbindelse med høringen rundt siste statsbudsjett. Vi ga konkrete forslag til inndekning, men dessverre uten å få gehør, sier Halvor Frihagen.  

Les også

schedule24.10.2023

→ Krever reversering av kutt

HivNorge har med interesse lest regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2023. Innen Utenriks- og forsvarskomiteens område har vi festet oss ved Utenriksdepartementets forslag i kap. 160 om helse. Vi er rett og slett forferdet over at regjeringen foreslår ytterligere kutt i støtten til UNAIDS, til bare 20 millioner kroner.

schedule23.10.2023

→ Sammen i arbeidet for ukrainske flyktninger

I samarbeid med Helseutvalget og Kirkens bymisjon, Aksept, har HivNorge blitt en del av det baltiske samarbeidet Baltic Hub. Baltic Hub er et nettverk som er etablert for å styrke tilbudet til ukrainske flyktninger som lever med hiv. Forrige uke var representanter fra alle samarbeidslandene på besøk i Oslo.