Test

Personer som starter med hivmedisiner sent i forløpet, har høyere risiko for å utvikle hivrelaterte sykdommer og alvorlig immunsvikt, også med dødelig utgang. Dette sa den danske legen Jens Lundgren på et fagseminar i Oslo forleden.

scheduleOppdatert: 23.08.2017

createForfatter: Av Arne Walderhaug

labelEmner:

Dr Jens Lundgren er professor ved Københavns universitet og leder The Copenhagen HIV Programme (CHIP) som koordinerer kliniske forskningsstudier om hiv fra over 30 ulike land sa på seminaret at en hivtest kan vise seg å få stor betydning for overlevelse og for å opprettholde en god helse i livsløpet for den hivpositive. ­- Personer som starter med hivmedisiner sent i forløpet, har høyere risiko for å utvikle hivrelaterte sykdommer og alvorlig immunsvikt, også med dødelig utgang. Til tross for dagens muligheter for hivbehandling er aids dødsårsak hos en tredjedel av de som dør.

– Mer enn 50 % av personer med hiv blir diagnostisert «for sent». De fleste av disse har på et tidligere tidspunkt vært i kontakt med helsevesenet uten å ha blitt diagnostisert, sa han. Lundgren mener dette er en stor utfordring. Allmennleger og andre som arbeider i klinisk virksomhet bør være spesielt oppmerksomme på det han omtaler som indikatorsykdommer. Dette er sykdommer eller symptomer som bør få behandlerne til å tenke på mulig hivinfeksjon og dermed foreslå hivtest.

– Mer enn 50 % av personer med hiv blir diagnostisert «for sent». De fleste av disse har på et tidligere tidspunkt vært i kontakt med helsevesenet uten å ha blitt diagnostisert, sa han.

hjemmesider

Tør jeg ta testen?

Les også

schedule24.10.2023

→ Krever reversering av kutt

HivNorge har med interesse lest regjeringens forslag til Statsbudsjett for 2023. Innen Utenriks- og forsvarskomiteens område har vi festet oss ved Utenriksdepartementets forslag i kap. 160 om helse. Vi er rett og slett forferdet over at regjeringen foreslår ytterligere kutt i støtten til UNAIDS, til bare 20 millioner kroner.

schedule23.10.2023

→ Sammen i arbeidet for ukrainske flyktninger

I samarbeid med Helseutvalget og Kirkens bymisjon, Aksept, har HivNorge blitt en del av det baltiske samarbeidet Baltic Hub. Baltic Hub er et nettverk som er etablert for å styrke tilbudet til ukrainske flyktninger som lever med hiv. Forrige uke var representanter fra alle samarbeidslandene på besøk i Oslo.